Австралийска певица Лиса Джерард и българският диригент Йордан Камджалов ще поднесат

...
Австралийска певица Лиса Джерард и българският диригент Йордан Камджалов ще поднесат
Коментари Харесай

Лиса Джерард и Йордан Камджалов с уникална композиция пред българската публика

Австралийска певица Лиса Джерард и българският диригент Йордан Камджалов ще поднесат на българската аудитория симфония с неповторима комбинация. Зедно, те ще представят  " Симфония на скръбните песни " по Хенрик Гурецки

Макар извънредно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е неповторима комбинация със своите три мудни и извънредно въздействащи елементи. „ Ленто-ленто-ленто “, обяснено на музикален език, такава е формулата на неповторимата симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира,  в осъществяване на българския интернационален оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард. „ Кулминация в тишината “ – по този начин дефинира „ Симфония на скръбните песни “ визионерът Камджалов. 

През 2015г. Камджалов слага Симфонията за първи път, дружно с Хайделбергската филхармония, на която е основен диригент по това време. По-особеното на това осъществяване е фактът, че той дирижира творбата без партитура – извънредно достижение, което неведнъж ускорява чувството от мощно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс дефинира стила на Камджалов като „ вулкан и монах “, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията съумяват да провокират напрежение и активност, кулминиращи точно във висшото чувство за „ крещяща тишина “. От своя страна, самото произведение се асоциира с смяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и оптимално съкращаване на композиционните средства към този интервал на творчеството си.

Вокалното осъществяване в „ Симфония на скръбните песни “ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната  дива Лиса Джерард.

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на предишния век, Джерард основава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен реализатор, Лиса Джерард е и композитор на формалната музика на редица филми като „ Гладиатор “, „ Горящия човек “ и новозеландската продукция с многожество награди „ Ездачът на китове “. За работата си по „ Гладиатор “, дружно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и доста други интернационалните награди за кино музика. На взаимния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса още веднъж, наживо да чуе и „ Sacrifice ”,  песен от саундтрака на „ Вътрешен човек “ – филм с присъединяване на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставка  от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за индивида.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, дружно с GENESIS ORCHESTRA ще се организира на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на Epay.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР